Reden #10: “Ik heb wel eens vaker iets met consent gedaan en dat is niet goed bevallen.”

Ik train organisaties, teams en individuen in gelijkwaardig werken. Iedereen die gelijkwaardig gaat werken, wordt daar blij van.
 
Nog veel meer mensen beginnen er niet aan. En daar hebben ze hun redenen voor…
 
Ik heb 10 redenen op een rij gezet. Lees ze op deze pagina.
 
Deze blog is voor jou als je eerder iets met consent of gelijkwaardigheid hebt gedaan en het je niet goed bevallen is…
 
Het kan ook zijn dat je het alleen hebt ervaren onder leiding van een ‘doe-het-zelver’, iemand die er wat over gelezen heeft en het zelf toepast. Lees dan de blog ‘Ik gebruik je mails en blogs ter inspiratie.’
 
Wellicht heb je nog nooit met consent gewerkt en zijn er allerlei redenen waarom jij denkt dat het niet gaat werken. Je weet pas of die redenen echt waar zijn, als je het daadwerkelijk gedaan hebt. Anders wordt het een soort welles-nietes tussen jou en mij 😉
Dus hou je oordeel nog even vast, ga het eerst ervaren en kom dan nog eens terug!

 
TIP: scan ook de andere redenen, wellicht heeft het te maken met een ander punt! Bijvoorbeeld dat jij het als leidinggevende lastig vindt om dingen los te laten en het daardoor nooit ten volle hebt willen ervaren (Reden #1)
 
 

Te strak of te slap

 
Je bent eerder in aanraking gekomen met consent. Je was op een plek waar het geïntroduceerd of al toegepast werd.
 
En het is je niet goed bevallen…

  • het was een te strak keurslijf, het moest op een bepaalde manier
  • het duurde eindeloos en leverde niets op
  • er waren alsnog mensen die vooral praatten en anderen die hun mond hielden
  • etcetera… (vul je eigen reden in)

 
De idealen vind je wellicht wel mooi (ruimte voor iedere stem, gezamenlijk besluiten, van ego naar eco), maar in de praktijk werkt het gewoon niet altijd zo. Tenminste, dat is je ervaring tot nu toe.
 
Het kan ook nog zijn dat ík jou liet kennismaken met consent en dat je dat niet beviel. Om dezelfde redenen als hierboven genoemd…
 
Zo af en toe spreek ik mensen die eerder met consent gewerkt hebben en niet tevreden zijn. Wat baal ik vaak van die verhalen! Omdat werken met consent prachtig en krachtig is.
 
Ik denk dat er drie redenen aan te wijzen zijn:

  1. de trainer
  2. de tijd
  3. jullie huidige situatie

 
 

1. De trainer

 
Ik schrijf het regelmatig en nu weer: het al dan niet slagen van werken met consent ligt voor een groot deel aan de trainer/gespreksleider. De methode is eenvoudig en leeg van zichzelf, de toepassing is lastig, de deskundige begeleiding bij die toepassing is cruciaal. Zeker bij een onervaren groep…
 
Je negatieve ervaring laat misschien wel vooral zien hoe moeilijk het in de praktijk kan zijn. De theorie is eenvoudig, de toepassing moeilijk en daarmee is er een grote kans op misgaan als het niet deskundig genoeg gebeurt.
 
Er is een groot verschil tussen verschillende trainers!
 
De basis van ‘het werken met consent’ is dan vrijwel hetzelfde, de specifieke invulling en uitvoering verschillen soms flink.
En natuurlijk speelt de persoonlijkheid en stijl van de trainer ook een grote rol!
 
Ik weet bijvoorbeeld van collega’s die behoorlijk strikt zijn, waar het echt precies zo moet als zij voorschrijven en die ook stevig ingrijpen als je je mond opendoet bijvoorbeeld.
Een andere manier van werken is al ingewikkeld, als je dan ook nog gevoelig bent voor een strikte leider of ‘moeten’… dan kan ik me voorstellen dat je een negatieve ervaring had.
 
Goed om te noemen: ik krijg ‘jeuk’ als ik iets moet, dus ik zal de methode nooit als moeten introduceren. Lees daarover mijn blog ‘wetgever of vriend?’
 
Was ik het? Had je bij mij een negatieve ervaring?
Lees nog even verder en lees over de andere mogelijke redenen.
 
Was het niet bij mij?
Niet elke pizzeria maakt dezelfde pizza’s. Dat ligt niet aan de pizza, maar aan de persoon die hem maakt. Dus heb je ooit een pizza op en beviel die niet. Probeer een andere pizzeria. Welkom! 😉
Zonder gekheid: ik geloof in de methode en dat het voor iedereen kan en wil werken. Probeer eens een andere trainer. Dat kan helpen!
 
 

2. Tijd

 
Luisteren naar elkaar kost tijd.
Ieders mening willen horen kost tijd.
Je mond een ronde lang houden, kan ontzettend lang voelen.
Allemaal tijd die je eerder niet nodig had.
Soms voelt het daardoor als lang, inefficiënt, saai…
 
Tijd is een relatief begrip (lees daarover ook mijn blog ‘Tijd’).
 
Ja, het kan langer duren als je met consent werkt.
En toch is mijn ervaring dat het bijna altijd tóch sneller blijkt.
Het lastige is dat je dit nooit vooraf weet, voordat je een punt gaat bespreken. Daarom is het slimst om toch altijd in rondes te werken. En dan kom je heel soms achteraf tot de conclusie dat het in de oude vorm wellicht sneller was geweest… Door elk punt in rondes te doen, zul je per saldo genoeg tijd besparen om toch sneller te zijn.
 
Want we skippen alle onzin die tijdens een vergadering op tafel komt, alle herhalingen (van jezelf én elkaar), een besluit hoeft niet eindeloos overnieuw genomen te worden omdat het goed doorgesproken is, etcetera.
 
Als jij een negatieve ervaring met consent hebt omdat je het vooral lang vond duren, dan is de kans groot dat je het nog niet lang genoeg ervaren hebt. Dat het nog te onwennig was. Dat je nog niet genoeg het voordeel op lange termijn hebt gezien.
 
En dat is jammer, een gemiste kans. Want deze methode gaat je veel tijd besparen! Lees ook Reden #2: “Deze aanpak kost teveel tijd.”
 
 

3. Jullie huidige situatie

 
Er is één situatie waarop het bij mij wel eens misgaat. Dat is als er iemand in het team is die saboteert, er echt niet aan wil.
 
En dan gaat het niet werken! Gelijkwaardig werken werkt alleen als iedereen ook daadwerkelijk gelijkwaardig wil zijn aan de ander.
 
‘Gewone’ teamleden draaien snel genoeg bij. Dat duurt nooit langer dan de workshop.
 
Leidinggevenden zijn een ander verhaal. Het gebeurt nog wel eens dat een leidinggevende (meestal bestuurder/directeur) het niet ziet zitten en alleen besluit dat het geen vervolg krijgt. Het lukt me dan niet aan die persoon uit te leggen dat hij er ook echt blijer van gaat worden…
 
Een tijdje geleden was ik nog bij een team.
Het hele team was enthousiast, maar de leidinggevende zag het niet zitten. Naar mijn idee was hij vooral bang dat hij straks geen controle meer zou hebben. Mede daarom schreef ik de blog “Straks heb ik als leidinggevende niets meer te zeggen.”
 
Het zal je niet verbazen dat ik geloof dat dit een gemiste kans is. Juist ook voor de leidinggevende!
 
 

Ook dit is niet volmaakt…

 
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat werken met consent niet volmaakt is. Het is niet de heilige graal, een hemelse aanpak, een manier waarop alles goed komt en niets meer mis gaat…
 
Helaas, dat kan ik je niet geven.
 
Het is wel ‘by far’ de mooiste manier om én effectief én in goede onderlinge relaties samen te werken.
 
Wil je hopen dat de idealen waar zijn?
Zou je willen dat het waar is dat we samen, hoe verschillende ook, tot de beste besluiten komen?
Zou je willen dat je op een veilige manier alles zou kunnen zeggen tegen elkaar én dat dit juist bijdraagt aan de effectiviteit en het werkplezier?
 
Geef dan niet op, hou vol. En nodig mij uit 😉
 
 

Ging het mis bij mij?

 
Dat zou ik vervelend vinden! En onnodig: een gemiste kans voor jou/jullie én voor mij.
 
Laat het me weten! Daar leer ik mogelijk van. En wellicht kan ik je meer info geven over ‘hoe het wel kan gaan werken voor jou.’
 
Want dat het kan en wil werken voor iedereen, daar twijfel ik niet aan!
 
 

Andere redenen

 
Wat ik in de leiding al schreef: wellicht doet deze blog geen recht aan jouw reden om niet enthousiast te zijn. Kijk dan op www.ikwij.nl/redenen en zie of jouw reden daar bij staat.
 
Staat jouw reden er niet bij? Laat het me weten. Ik hoor het graag!
 
 
Wil je anders samenwerken met je collega’s, effectiever en meer in verbinding? Download mijn 5 stappen en ga direct aan de slag.
 
 
Ben je enthousiast over deze blog? Deel het in je netwerk.
Heb je een mening erover, ben je het oneens of heb je een aanvulling? Like het bericht of schrijf een commentaar hieronder.
Wil je het toch nog eens ervaren, onder mijn leiding? Kijk dan op deze pagina.

No Comments

Post a Comment