IkWij-blog #8: Luister

Luister

 

 

 

Een paar dagen geleden publiceerde ik deze blog onder de naam ‘Werkgeluk.’

 

Al snel kreeg ik het idee dat de titel/insteek niet klopte met de inhoud.

 

Daarom nu de titel ‘Luister.’ Want daar gaat het over: luisteren naar de ander, luisteren naar jezelf. En hoe luisteren jezelf én de relatie met de mensen om je heen zal verbeteren.

 

 

 

1. Luister écht naar elkaar

 

 

Zó krachtig en zó moeilijk tegelijk. 

 

Het is moeilijk omdat, als je luistert, je dat al snel doet met je eigen verhaal erbij. Je hoort iets wat je zelf ook wel eens meegemaakt hebt. Of je hoort iets wat je belachelijk vindt, onjuist, incorrect. Of …

 

Echt luisteren is dat je alleen die ander hoort. Dat je er alles aan doet om te begrijpen wat die ander bedoelt. Probeer ‘die ander’ te zijn, te voelen en doorleven waar die ander is.

 

Het gaat er hier dus niet om wat jij vindt, wat jij voelt, wat jij wilt zeggen… maar enkel om wat die ander vindt, voelt, wil zeggen.

 

Luister niet om te reageren, maar om te horen!

 

En waarom is het zo krachtig? Tsja, daar zijn boeken over geschreven, daar valt veel over te zeggen. En alles wat ik erover zeg kan zomaar de ‘magie’ eraf halen. Ga het doen en ontdek de kracht ervan. Doe het eens een keer, bij wijze van experiment. En vraag dan aan die ander hoe het voor hem/haar was. En luister dan écht naar het antwoord!

 

Heb je het zelf wel eens meegemaakt, dat iemand zo naar je luisterde? Het is zo heerlijk! De rust en aandacht, helemaal jezelf mogen zijn, jouw eigen verhaal vertellen.

 

Het is moeilijk én het is te leren. Dag voor dag, keer voor keer. Begin er vandaag mee. Je zult er gelukkiger van worden!

 

 

 

2. Weet wat voor jou écht belangrijk is

 

 

En dan bedoel ik niet wat jij vindt, wat eigenlijk zou moeten…

 

En ik bedoel hiermee ook niet wat je voelt…

 

Want dat zijn vaak de eerste dingen die opkomen. Onder wat je vindt of voelt gaan allerlei andere dingen schuil. Onder die gedachten en gevoelens gaan de dingen schuil die voor jou echt belangrijk zijn.

 

Om daar te komen kan het bijvoorbeeld helpen jezelf de vraag te stellen waar je bang voor bent. Waarom reageer ik zo, waar ben ik bang voor? Waarom voel ik dit zo intens, waar ben ik bang voor?

 

En weet je waar het in de meeste gevallen om zal gaan? Dat je bang bent niet echt gehoord te worden, dat je bang bent dat jouw mening er niet toe doet, dat je bang bent dat anderen zullen beslissen tégen jouw wensen in.

 

Als je verbinding wilt met de mensen om je heen, dan helpt het om te praten vanuit wat écht belangrijk is voor jou. Want dáár vinden we herkenning bij elkaar. Waar onze diepste verlangens en angsten er mogen zijn, raakt de ander bereid om naar je te luisteren. Dan gaat het over de echte dingen.

 

Dus als je geluisterd hebt en jij bent aan de beurt om te zeggen wat je vindt…wees dan even stil, denk wat je denkt, voel wat je voelt en peil wat erachter zit. En ga dat vertellen.

 

Het is kwetsbaar, geen façades meer van stevige meningen of verlammende gevoelens. Want dat is wat het is: een façade om je te beschermen tegen de kwetsbaarheid van je diepere verlangens en angsten.

 

En, hoewel kwetsbaar, wil ik je graag aanmoedigen om de façades te laten vallen en te vertellen wat je écht belangrijk vindt. Daar word jij gelukkiger van én het zal je een groeiende verbinding geven met je geliefden, je collega’s, je klanten én je product!

 

 

 

3. Denk niet Ik, maar IkWij

 

 

Mijn eerste gedachte was om te schrijven ‘denk niet Ik, maar Wij’. Maar dat is het ook niet.

 

Denk niet alleen aan jezelf, denk niet alleen aan de groep, denk IkWij: wie ben ik, wie is de groep, wie zijn Ik en de groep samen.

 

‘Wie ben ik’ gaat over wat écht belangrijk is voor jou.

 

‘Wie is de groep’ gaat over écht luisteren naar de ander en horen wat voor die ander écht belangrijk is.

 

‘Denk IkWij’ gaat over het samenvoegen van het voorgaande: hoe kunnen Ik en Wij tot ons recht komen. Daar vinden we het beste besluit en de krachtigste samenwerking: jij mag zijn wie jij bent, ik mag zijn wie ik ben, samen zijn we het mooist!

 

 

 

Ondersteuning nodig?

 

 

Graag train ik jou en je team in al het bovenstaande. Het is mijn missie om mensen in verbinding te brengen met zichzelf én de ander. Ik help je dus graag in het luisteren naar de ander en de ruimte nemen voor datgene wat voor jou écht belangrijk is.

 

In de methode die ik je aanreik zitten alle tools om te luisteren naar elkaar, te vertellen wat voor jou belangrijk is én zo samen tot het beste besluit en een krachtige samenwerking te komen.

 

Aarzel niet, neem contact op!

No Comments

Post a Comment