IkWij-blog #7: Dit ben ik

DIT BEN IK

 

 

Twee weken geleden stelde ik op sociale media de vraag of je als (niet-)christen voorkeur hebt voor een trainer die (niet-)christen is. De vraag had net zo goed over een andere overtuiging kunnen gaan, want ieder heeft zo zijn eigen geloof. De één gelooft in God, de ander is atheïst, gelooft in het goede van mensen, Ajax of wat dan ook…

 

Dat ik in de vraag toch toespitste op christen/niet-christen heeft alles te maken met mij.

 

 

Ik ben christen.

 

En als ik je train of coach maakt het mij niet uit wat je geloof is.

 

Ik wil van je leren. En als jij en ik het willen, zal ik delen van wat ik geleerd heb.

 

 

De weg naar deze blog begon vorig jaar zomer. 

 

Zittend voor onze tent begon ik concreet na te denken over een nieuwe website (IkWij.nl). Wat wil ik op de site zetten, hoe wil ik mezelf laten zien, welke producten wil ik aanbieden, etcetera. In dat proces waren verschillende vrienden betrokken. Een aantal van hen adviseerde me niet nadrukkelijk te noemen dat ik christen ben. Dat zou niet-christenen mogelijk doen afhaken.

 

Ik vond het een lastige overweging, een dilemma. Want ik weet ook dat christenen het prettig kunnen vinden als ze weten dat ik christen ben. Het kan extra veiligheid en vertrouwen geven, te weten dat je trainer/coach je overtuigingen herkent.

 

 

Ik heb ervoor gekozen niet te noemen dat ik christen ben.

 

De afweging was dat niet-christenen er dan ook niet op af zouden kunnen haken. En christenen kennen me al of zouden er via google snel genoeg achter komen dat ik christen ben.

 

 

En toch bleef het knagen.

 

Dit is wie ik ben, dit hoort bij mij en ik wil het graag noemen op mijn website.

 

Het linkt aan mijn diepe behoefte ‘er te mogen zijn, zoals ik ben.’

 

 

Vandaar de vraag die ik eerder stelde. En daarin verstopt mijn eigen vraag: waarom zou je wel/niet door mij getraind/gecoacht willen worden?

 

 

De reacties leerden me twee lessen:

 

 1. niemand haakt af op mijn christen-zijn, sommigen vinden het juist prettig dat ik christen ben
 2. als ik maar niet ga preken, mijn geloof ga opdringen aan een ander.

 

Dat laatste zal ik niet doen, daar hou ik zelf ook niet van. Want zoals ik verlang ‘er te mogen zijn’, zo wil ik dat ook voor jou. Ik ontvang jou mét al jouw overtuigingen.

 

 

Ik ben christen.

 

En als ik je train of coach maakt het mij niet uit wat je geloof is.

 

Ik wil van je leren. En als jij en ik het willen, zal ik delen van wat ik geleerd heb.

 

 

En, by the way: ik geloof ook in Ajax, door dik en dun 😀

6 Comments

 • Bert Troost

  02.05.2018 at 14:15 Beantwoorden

  Opnieuw mooi verwoord , Ad.
  Dit is eerlijk , open en respectvol naar iedereen!

  • Adrian

   02.05.2018 at 17:37 Beantwoorden

   Bert, dank je! Dat ‘open en respectvol’ heb ik ook van jou geleerd!

 • Baudy Wiechers

  02.05.2018 at 15:19 Beantwoorden

  Mooi Adrian, alleen al je overwegingen. Dat je beseft dát het impact heeft, maar vooral dat je jezelf meeneemt als heel mens in wie je bent. Net zoals je meeneemt dat je ouder bent en dat je persoonlijke voorkeuren hebt (zelfs als dat Ajax is;)). Zoals ook beschreven in het boek van Frederic Laloux (Reïnventing Organisations) is het belangrijk jezelf als geheel mens mee te nemen in wat je doet. Door jezelf als christen te laten zien, laat je jezelf als ‘heel’ mens zien. Mooi dus.

  • Adrian

   02.05.2018 at 17:40 Beantwoorden

   Dank voor je reactie! Zoals je weet, heeft mijn christen-zijn in het persoonlijke contact vanzelf wel of geen plek (net hoe het loopt). Met de website vind ik het lastig dat mensen alleen tekst hebben en niet weten hoe het betekenis/uitwerking krijgt in mijn leven. Ik hoop dat deze blog de twijfelende, niet-christelijke websitebezoeker over de streep helpt 😀

 • Anja

  15.05.2018 at 14:05 Beantwoorden

  MOOI! Zelf ben ik trainer en coach én ook christen. En ervaar dat soms als een dilemma om ‘het te noemen’ of er mee voor op te lopen. Terwijl ik dat wel heel graag wil, maar ik wil geen mensen niet-christen het gevoel geven dat ze christen moeten zijn of worden. Ik vroeg me ook af of de consentmethode en christen zijn samen gaan., maar volgens mij gaat dat prima. Dank voor je openheid,
  hartelijke groet Anja Schilder

  • Adrian

   16.05.2018 at 10:27 Beantwoorden

   Hoi Anja. Bedankt voor je reactie. De Consent-methode en christen-zijn horen voor mij naadloos bij elkaar (1 Kor 12!). Ik ga daar later meer over schrijven. Groet!

Post a Comment