IkWij-blog #14: Feedback

Afgelopen week had ik contact met een bedrijf wat graag wil dat haar medewerkers elkaar meer feedback geven. Veel van hen werken al jaren samen en toch blijkt/blijft het lastig elkaar feedback te geven.

 

 

Feedback geven is vaak moeilijk.

En misschien is feedback ontvangen nog wel moeilijker.

 

 

Niet alleen negatieve feedback, ook de positieve variant.

 

 

Want feedback doet iets met de ander!

 

En je weet nooit helemaal wat het met de ander doet.

 

Soms kun je weinig hebben, ben je moe, teleurgesteld in jezelf of een ander. De minste negatieve feedback kan dan als een slag in het gezicht voelen, als een trauma op een trauma… Of een positief woord komt niet eens binnen, je kunt niet geloven dat de ander het meent…

 

 

Hoe creëer je een veilige cultuur waarin feedback geven en ontvangen plaats kan vinden?

 

Een cultuur waarin we geen blad voor de mond hoeven nemen. Waar de feedback van de ander allereerst en vooral iets zegt over degene die het geeft. En waar vanuit die ruimte en veiligheid reflectie en verandering plaats kan vinden.

 

 

Ook hiervoor kun je de Consent-methode inzetten. De methode helpt om te gaan luisteren naar elkaar. En door het werken in rondes weet je dat je niet onderbroken zult worden als je feedback geeft. En als een ander dan feedback aan jou geeft, is er de ruimte om te luisteren, te reflecteren, rustig te laten zakken wat die ander zegt…

 

 

Zo ontstaat ruimte (veiligheid!) om feedback te geven én te ontvangen.

 

 

Laat me weten als jullie graag meer onderling feedback willen geven, naar een vorm zoeken waarin dat kan werken, veilig genoeg is, constructief zal zijn.
Ik kom graag langs om jullie het te laten ervaren. Ook kun je me uitnodigen als gespreksleider om samen een sessie te doen. Neem contact op!

Geen reacties

Plaats een reactie